Scrummen met een STAS scrumbord
Share
Wat is scrum?
Scrum. Een woord wat je gegarandeerd al vaak voorbij hebt zien komen. Om de een of andere reden moet ik bij het woord 'scrum' altijd denken aan rugby. Als ik even verder zoek dan kom ik erachter dat een scrum (of scrummage) inderdaad een term is uit de rugbysport. Een scrum is namelijk een manier van spelhervatting na een kleine, technische overtreding. Wat is de link met scrum voor een organisatie dan? Ik leg het je uit.
Scrum is één van de meest bekende Agile (behendig, vlug) methodes. Deze Agile methodes vinden hun oorsprong in de software-ontwikkeling. Tijdens de ontwikkeling liepen programmeurs continue tegen allerlei problemen aan en kwam het vaak voor dat de opdrachtgever aan het einde van het ontwikkeltraject lang niet altijd tevreden was. Al deze problemen hadden iets gemeen; er werd niet tijdig ingespeeld op actuele veranderingen. Oké, weer even terug want wat is nu die link met rugby ook alweer? Heel simpel: spelhervatting.
Het basisprincipe van Scrum
Het basisprincipe van scrum is dat je als team continue de planning, werkzaamheden, taken en ontwikkelingen bespreekt en toetst. Het doel? Zo snel en efficient mogelijk een product opleveren waarbij wordt ingespeeld op een continue veranderend speelveld, maar wat wél voldoet aan alle criteria. Spelhervatting dus. Spelhervatting na een verandering om tóch zo efficient mogelijk het eindproduct op te leveren.
Scrumborden
Een belangrijke tool voor het scrummen is het scrumbord. Ga je voor een digitaal of een fysiek scrumbord? Scrummasters zweren bij fysieke scrumborden om verschillende redenen:
De 4 voordelen van een fysiek scrumbord:
1. Een fysiek bord ondersteunt het menselijke proces waarbij het team met bijbehorende interactie zich verzamelt rondom het bord. Een digitaal bord verstoort dit proces enigzins omdat de interactie plaats vindt met alle ogen gericht op het digitale scherm.
2. De commitment van het team is groter zonder afleiding van digitale middelen (ook die telefoons weg dus!).
3. Door het letterlijk met de hand doorvoeren van ontwikkelingen op het scrumbord dringt de projectstatus en de urgentie van bepaalde zaken beter door. Bovendien geeft de fysieke verschuiving na een afgevinkte taak een goed gevoel.
4. Het updaten van de stand van zaken gaat net wat eenvoudiger en sneller met een fysiek scumbord. Breng snel wijzigingen aan door middel van het verschuiven van magneten, post-its of het aanbrengen van geschreven tekst.
STAS scrumborden
Flexibele scrumborden in elk gewenst ontwerp
De STAS scrumborden zijn extra flexibel omdat deze niet alleen op te hangen zijn aan de muur, maar ook op te hangen zijn aan een STAS railsysteem of aan de STAS papergrip (met behulp van de STAS papergrip hanger!). Het verplaatsen van het scrumbord of het verwisselen van het bord met een ander object is hierdoor extra makkelijk. Daarnaast zijn onze scrumborden in ieder gewenst ontwerp verkrijgbaar en bedrukbaar om zo bijvoorbeeld de creativiteit te prikkelen.
Alle STAS scrumborden vind je hier.