Tips voor het ophangen van een schilderij

Tip 1: Het vinden van de juiste plaats om je schilderij op te hangen


- In een relatief kleine ruimte kan een groot schilderij de ruimte gevoelsmatig vergroten.
- Het verticaal plaatsen van diverse kleinere schilderijen creëert hoogte. Een klein schilderij in de buurt van een lamp of meubelstuk plaatsen creëert samenhang.
- Houd in de gaten hoe het geheel overkomt wanneer je meerdere schilderijen ophangt. Zorg voor een gebalanceerde compositie m.b.t. kleur, grootte etc. Laat 2 – 15 cm ruimte tussen de schilderijen. In het algemeen geldt: hoe minder lijsten, des te dichter ze op elkaar dienen te hangen.

Op welke hoogte moet je een schilderij ophangen?

De ideale hoogte voor het ophangen van een schilderij is 145 cm hoog, gemeten van de vloer tot het hart (midden) van het schilderij. Deze hoogte is ook een hoogte die gebruikt wordt door musea voor het ophangen van hun kunstcollectie. Een andere manier om een schilderij op een goede hoogte op te hangen is om er voor te zorgen dat het hart van het schilderij op ooghoogte hangt. Dit is namelijk de meest prettige hoogte om naar kunst te kijken. Ooghoogte is natuurlijk voor vele mensen verschillend. In een huishouden met verschillende mensen is het daarom slim om een gemiddelde ooghoogte aan te houden zodat het voor het schilderij voor het gehele huishouden op een fijne hoogte hangt.


 

Kan je meerdere schilderijen naast elkaar hangen?

Uiteraard kun je meerdere schilderijen naast elkaar hangen. Een belangrijke tip is om meerdere schilderijen naast elkaar op de hartlijn van de schilderijen te hangen. Dit is de lijn die het midden van alle schilderijen vormt. Door je schilderijen op deze manier op te hangen heb je een uniekere en speelsere wand lay-out dan wanneer je bijvoorbeeld de onderkant of bovenkant van alle schilderijen gelijk houdt. De ideale ruimte tussen 2 schilderijen is 2 tot 15 cm. Hoe minder schilderijen je gebruikt, hoe dichter de schilderijen naast elkaar dienen te hangen voor het mooiste resultaat.


Een schilderij ophangen boven de bank

De ruimte boven de bank is een populaire plek om een schilderij of meerdere schilderijen op te hangen. Een bank staat vaak tegen een muur aan waardoor de plek boven de bank veel ruimte biedt om te vullen met je favoriete wanddecoratie. Ga je voor een enkel schilderij, of meerdere? En houd je de kunst in een zelfde kleurstelling als de rest van de ruimte of ga je juist voor contrast? Keuzes, keuzes, keuzes. We kunnen je niet helpen met het kiezen van een schilderij, maar wél met wat voor formaat het beste past of op wat voor hoogte je schilderijen het mooiste hangen.

Welk formaat schilderij boven de bank

Voor het ophangen van schilderijen boven de bank doe je er het beste aan om de zogeheten '2/3e regel' aan te houden. Dit wil zeggen dat het formaat van je schilderij minimaal 2/3e van de breedte van je bank in beslag moet nemen. Hierdoor heb je een fijne marge aan beide kanten van het schilderij en dit oogt prettig.

Welke hoogte schilderij boven de bank

De ideale hoogte voor een schilderij boven de bank is gelijk aan de vuistregel die je hanteert voor het ophangen van een schilderij op een andere willekeurige plek. Het schilderij hangt het mooiste met het hart van het schilderij op 145 cm hoogte vanaf de vloer, óf op ooghoogte. Met deze tips kom je tot het perfecte formaat schilderij voor boven jouw bank!


Een schilderij ophangen boven het bed

Een schilderij ophangen boven het bed is ook een populaire keuze om zo sfeer toe te voegen aan de slaapkamer. De slaapkamer is een ruimte om tot rust te komen en de dag te laten bezinken. Schilderijen met rustige kleurstellingen of landschappen lenen zich hier vaak goed voor.

Welk formaat schilderij boven het bed

Het juiste formaat schilderij voor boven het bed ligt aan de grootte van het bed. Bij een tweepersoonsbed zou een schilderij van 1.20m erg goed passen. Of ga voor 2 grote schilderijen naast elkaar zoals in de foto te zien is. Is het bed groter of kleiner dan zal hier ook rekening gehouden moeten worden met het formaat van het schilderij.

Welke hoogte schilderij boven het bed

De ideale hoogte voor een schilderij boven het bed is wederom gelijk aan de vuistregel voor het ophangen van een schilderij op een andere willekeurige plek. Een schilderij boven het bed hangt het mooiste met het hart van het schilderij op 145 cm hoogte vanaf de vloer, óf op ooghoogte.

Tip 2: Het ophangen van schilderijen

- Gebruik een waterpas om te controleren of het schilderij recht hangt. Markeer met een potlood de juiste plaatsen waar je gaat boren.
- Voor stenen muren: gebruik een staalspijker (alleen geschikt voor lichte schilderijen) of, wanneer je een gat gaat boren, een nylon plug in combinatie met een schroef of schroefhaak. Bij zware wanddecoraties zoals bijvoorbeeld een glasschilderij of glasplaat gebruik je twee pluggen/schroeven.
- Wanneer je jouw wand niet wilt beschadigen door er gaten in te boren of spijkers in the slaan: gebruik een schilderij ophangsysteem van STAS! Kijk op onze productpagina’s om een systeem uit te zoeken dat het beste bij je past. Elke productpagina bevat een montagevideo met montage instructies voor het specifieke ophangsysteem.
- Bij schilderijen met een ijzerdraad aan de achterkant: zorg dat de draad de juiste lengte heeft. Wanneer het schilderij naar voren hangt is de draad misschien te lang. Dit probleem doet zich ook voor wanneer de draad te ver naar het midden zit.Tip 3: Gebruik van een schilderij ophangsysteem van STAS

- Zorgen dat het schilderij recht hangt gaat vaak makkelijker met twee koorden en ophanghaken dan met één.
- De juiste verlichting voor het schilderij is ook zeer belangrijk. Een perfecte oplossing hiervoor is het STAS multirail systeem. Met dit slimme ophangsysteem kun je zowel de schilderij ophangen als verlichten. Lees meer over ophangsystemen met verlichting en schilderijverlichting
- Met de schilderijrails van STAS picture hanging systems kun je op flexibele en elegante wijze jouw wanddecoratie, fotolijsten, glasschilderijen en overige kunst ophangen.
- Gebruik van gereedschap of het boren van gaten in de muur is compleet overbodig na de montage van een ophangsysteem van STAS. Je kunt jouw schilderij ophangen en verplaatsen zonder schroeven of spijkers te gebruiken!
- Het slimme ontwerp van de gepatenteerde ophanghaken “STAS zipper” en de “STAS smartspring” zorgt ervoor dat je de hoogte zeer eenvoudig en snel kunt wijzigen. Bovendien is ook het naar links of rechts verplaatsen van de schilderijen geen enkel probleem: de STAS cobra schuif je naar iedere gewenste plaats in de rail.